پزشکیسبک زندگی

آیا کودکان گیاهخوار سالم‌ترند؟ مقایسه رشد و تغذیه با کودکان گوشتخوار

فرزندان وجترین رشد و تغذیه مشابهی با کودکان گوشتخوار دارند

تحقیقات جدید نشان می دهد که بچه های گیاهخوار رشد مشابهی دارند، اما احتمال کمبود وزن بیشتر است

  1. “رژیم گیاهی برای کودکان؛ خوب یا نیازمند برنامه‌ریزی دقیق؟”

  2. “علم چه می‌گوید؟ آیا رژیم گیاهخواری برای کودکان بی‌خطر است؟”

  3. “از پروتئین گیاهی تا گوشت: کدام رژیم برای کودکان بهتر است؟”

کودکانی که از رژیم گیاهخواری پیروی میکنند، از نظر شاخصهای رشد و تغذیه، مشابه کودکانی هستند که گوشت مصرف میکنند. با این حال، احتمال کمبود وزن در کودکان گیاهخوار در مقایسه با کودکان گوشتخوار بیشتر است.

یک مطالعه روی نزدیک به ۹۰۰۰ کودک نشان داد که کودکانی که رژیم گیاهخواری دارند، از نظر معیارهای رشد و تغذیه، مشابه کودکانی هستند که گوشت میخورند.

این پژوهش که در مجله Pediatrics منتشر شده و توسط محققان بیمارستان سنت مایکل تورنتو انجام شده است، همچنین نشان میدهد که کودکان گیاهخوار با احتمال بیشتری دچار کمبود وزن میشوند. این یافته بر ضرورت برنامهریزی دقیق برای رژیم غذایی کودکان گیاهخوار تأکید دارد.

این تحقیق در شرایطی انجام شده که تمایل به رژیمهای گیاهی در کانادا رو به افزایش است. در سال ۲۰۱۹، راهنمای تغذیه کانادا، مردم را به مصرف پروتئینهای گیاهی مانند لوبیا و توفو به جای گوشت تشویق کرد.

دکتر جاناتان مگوایر، نویسنده اصلی این مطالعه و متخصص اطفال در بیمارستان سنت مایکل، میگوید:
«در ۲۰ سال گذشته، شاهد محبوبیت روزافزون رژیمهای گیاهی و تغییر در محیط غذایی با دسترسی بیشتر به جایگزینهای گیاهی بودهایم، اما تحقیقاتی در مورد نتایج تغذیهای کودکان گیاهخوار در کانادا انجام نشده بود. این مطالعه نشان میدهد که کودکان کانادایی با رژیم گیاهخواری، از نظر رشد و شاخصهای بیوشیمیایی تغذیه، مشابه کودکان غیرگیاهخوار هستند. با این حال، رژیم گیاهخواری با احتمال بالاتر کمبود وزن همراه است که لزوم برنامهریزی دقیق تغذیه برای کودکان کم وزن را برجسته میکند.»

محققان دادههای ۸۹۰۷ کودک شش ماهه تا هشت ساله را که بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۹ در مطالعه TARGet Kids! شرکت داشتند، بررسی کردند. شرکتکنندگان بر اساس رژیم غذایی (گیاهخواری یا غیرگیاهخواری) دستهبندی شدند.

نتایج نشان داد که کودکان گیاهخوار و گوشتخوار از نظر میانگین شاخص توده بدنی (BMI)، قد، سطح آهن، ویتامین D و کلسترول تفاوت معناداری ندارند. با این حال، کودکان گیاهخوار تقریباً دو برابر بیشتر در معرض کمبود وزن (تعریفشده به عنوان BMI زیر صدک سوم) بودند، اما ارتباطی بین گیاهخواری و چاقی مشاهده نشد.

کمبود وزن میتواند نشانه سوءتغذیه باشد و حاکی از آن است که رژیم غذایی کودک نیازهای تغذیهای او برای رشد طبیعی را تأمین نمیکند. محققان توصیه میکنند که کودکان گیاهخوار تحت نظارت متخصصان سلامت قرار گیرند تا از رشد و تغذیه مناسب آنها اطمینان حاصل شود.

تفاوت در دستورالعملهای بینالمللی
دستورالعملهای بینالمللی در مورد رژیم گیاهخواری در نوزادان و کودکان، توصیههای متفاوتی ارائه میدهند و مطالعات پیشین در مورد ارتباط گیاهخواری با رشد و وضعیت تغذیه کودکان، نتایج متناقضی داشتهاند.

دکتر مگوایر، که محقق مرکز MAP برای راهحلهای سلامت شهری نیز هست، میافزاید:
«رژیمهای گیاهی به دلیل مصرف بیشتر میوهها، سبزیجات، فیبر، غلات کامل و چربی اشباع کمتر، به عنوان یک الگوی غذایی سالم شناخته میشوند. با این حال، مطالعات کمی تأثیر این رژیمها بر رشد و وضعیت تغذیه کودکان را بررسی کردهاند. به نظر میرسد رژیم گیاهخواری برای بیشتر کودکان مناسب است.»

محدودیتهای مطالعه
یکی از محدودیتهای این پژوهش، عدم ارزیابی کیفیت رژیمهای گیاهخواری بود. محققان خاطرنشان میکنند که رژیمهای گیاهخواری تنوع زیادی دارند و کیفیت رژیم هر فرد ممکن است تأثیر مهمی بر رشد و وضعیت تغذیه داشته باشد.

به گفته نویسندگان، تحقیقات بیشتری برای بررسی کیفیت رژیمهای گیاهخواری در کودکان و همچنین تأثیر رژیمهای وگان (که علاوه بر گوشت، محصولات حیوانی مانند لبنیات، تخممرغ و عسل را نیز حذف میکنند) بر رشد و تغذیه مورد نیاز است.

منبع:
مطالعه کامل در مجله Pediatrics منتشر شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *